Lente equinox 21 maart - Ostara

Het lente- equinox begint bij ons op 21 maart. Het begin van de lente dus. We vieren het nieuwe leven.
Vroeger in de tijd van de Kelten vierde we nog alle feesten die te maken hadden met de verandering van de natuur. In deze tijd geloofde de mensen in goden en godinnen. Waaronder de godin Ostara.
Ostara was de godin van leven en vruchtbaarheid. De godin van de beginnende lente waar ook alles opnieuw tot leven komt. De grond weer vruchtbaar wordt en allerlei jonge dieren geboren worden.
Volgens de mensen had de godin Ostara geen kinderen. Ze had in plaats daarvan een kip. Deze kip zorgde ervoor dat Ostara bij de mensen de vruchtbaarheid van de Aarde of de mens kon oproepen zodat je gewassen beter zou groeien of je vrouw zwanger zou worden. Hiervoor was een ei nodig.
Deze kip legde eieren voor Ostara. Maar op een dag toen de kip haar amulet had opgegeten legde deze kip geen eieren meer. De zon bleef uit en ze kon de mensen niet meer helpen. Ze begreep er niks van. Weer vroeg ze de kip een ei te leggen en dit keer keek ze stiekem naar de kip om te weten te komen wat er aan de hand was. De kip legde namelijk een prachtig groot ei alleen verstopte de kip dit ei.
De kip liep er mee het bos in en kwam niet terug. Ostara was verdrietig. De volgende ochtend kwam de kip weer bij haar terug. Ostara vroeg aan de kip wat er aan de hand was en waarom ze de eieren steeds verstopte want deze eieren zijn heel belangrijk. De kip zei dat ze boos was dat ze jaar in jaar uit steeds hetzelfde moest doen. Ze wilde wel eens wat anders.
De eieren moesten teruggevonden worden in het bos en dus besloot Ostara de kip te veranderen in een haas zodat de kip wat anders had , wat ze verlangde, en de eieren sneller terug gevonden zouden worden.
Ostara riep ook de hulp in van de mensen om samen te zoeken naar de eieren in het bos. Na lang zoeken hadden ze alle eieren gevonden en vierde ze samen een groot feest!
Zo zie je dat de eieren verstoppen en de paashaas niet heel vreemd is met Pasen. Het is eigenlijk al een heel oud gebruik in teken van vruchtbaarheid.